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January 26, 2018 

 

Ms. Jennie Daniels 

South Carolina Department of Consumer Affairs 

P.O. Box 5757 

Columbia, SC 29250 

 

Re: Third party payment processing fees draft guidance 

 

Dear Ms. Daniels:  

 

On behalf of the American Financial Services Association (“AFSA”),1 thank you for the 

opportunity to comment on the Department of Consumer Affairs’ draft guidance for creditors 

regarding third party fee processing. While we appreciate the Department’s intent to provide 

clarity and guidance for creditors on this topic, we have concerns regarding the draft guidance 

and the administrative interpretation (“the interpretation”) underlying the guidance 

(Administrative Interpretation No. 3.109,503-1603). 

 

It is important to encourage innovation and respond to customer needs by accepting as many 

payment options as possible, including payments through third parties where the third party 

charges a fee, whether through the creditor’s system or directly through the third-party payment 

processing company. We believe creditors should in all cases at least be permitted to recoup the 

costs for accepting payments through the many payment processing options available, though we 

understand this is not the Department’s position. We will provide comments on the factors that 

should be considered in determining whether a fee is permitted under the Department’s 

interpretation. 

 

Determination of whether a fee violates the Consumer Protection Code should rely on three basic 

factors. First, does the consumer have a choice in payment method—i.e. did the consumer elect 

to use this third-party processor; is this payment method just one of many available to the 

consumer? Second, are creditors encouraging the use of a third-party processor or merely 

facilitating its use? Third, who is the party charging the processing fee? (i.e. does the fee go to 

the creditor or to the third-party processor? Is the creditor receiving a portion of the fee?) 

 

Does the consumer have a choice in payment method? 

 

The draft guidance identifies appearance of consumer choice as being one important determining 

factor, and we agree with this inclusion. AFSA members recognize the importance of consumer 

choice and seek to ensure that their consumers have payment options that are convenient, 

expedient, and reliable. The Department should consider as a factor whether the creditor accepts 

                                                           
1 Founded in 1916, the American Financial Services Association (AFSA), based in Washington, D.C., is the 

primary trade association for the consumer credit industry, protecting access to credit and consumer choice. AFSA 

members provide consumers with many kinds of credit, including direct and indirect vehicle financing, traditional 

installment loans, mortgages, payment cards, and retail sales finance. AFSA members do not provide payday or 

vehicle title loans. 
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reasonable alternative payment methods, at least one of which would not result in a fee. Most 

creditors accept such payment methods, and consumers almost always have the option of mailing 

a check, or even utilizing their bank’s online bill pay option to send a check without so much as 

the cost of a stamp.   

 

In many cases, consumers knowingly pay a fee to use one more convenient or expedient payment 

option over a free option that may be less convenient or expedient in the consumer’s 

determination. For example, if a creditor repossesses a consumer’s vehicle, the fastest way for a 

consumer to receive possession of the vehicle is by paying the creditor with certified funds. 

MoneyGram, Western Union, etc. generally charge a fee for certified funds. If the creditor 

cannot accept certified funds, because a fee was charged, the consumer will likely need to wait 

several days for his/her funds to clear and, therefore, wait a longer period of time to take 

possession of the vehicle than if the consumer paid by certified funds. Because consumers may 

not know how to obtain certified funds, creditors may refer them to well-known third-party 

payment processors. 

 

However, creditors do not control the consumer’s choice of payment processor. Holding 

creditors responsible for the third-party processing fee when the consumer freely elects to pay for 

a more convenient or expedient means of payment would penalize creditors for simply accepting 

payments they are rightly due. Whether the creditor retains a portion of the fee or none of it, the 

consumer voluntarily chose this payment option based on personal convenience. This would 

have a chilling effect on commerce because there would be fewer convenient payment options 

available to consumers, if creditors no longer accept payments from third-party processors that 

charged a fee.  

 

Are creditors encouraging the use of a third-party processor or merely facilitating its use? 

 

While the draft guidance states that consideration will be given to the relationship between the 

creditor and payment processor, this does not adequately consider the distinction between 

encouraging the use of a specific third-party processor in order to receive a portion of a fee and 

merely facilitating or assisting the consumer in using a specific processor to make a payment in a 

more convenient or expedient manner. Many such relationships exist for the sole purpose of 

facilitating consumer payments to ensure proper payment, and the mere existence of an 

agreement or relationship between a creditor and third-party processor should not be the sole 

determining factor. Most creditors enter into agreements with third-party processors in order to 

setup the necessary links between the processor and the creditor for the creditor to receive the 

payments and to make it easier and more convenient for the consumer to make the payments 

using the third-party processor’s service. In many instances, the creditor is even able to negotiate 

a benefit for the consumer through its relationship with third-party processors by way of reduced 

payment processing fees. Many times, by entering into agreements with the third-party 

processors, the creditor is able to secure a reduced processing fee for its customers compared to 

the processor’s standard rates were the customer to use its services independently of the 

creditor’s relationship.   

 

A creditor that offers consumers a list of multiple different acceptable payment options, 

including one or more independent third-party processors, or even assists the consumer with 
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processing the payment is distinct from a creditor who refers consumers to specific preferred 

payment processors. However, in either case, providing such information to consumers is vital to 

protect consumers from fraudulent payment processors by ensuring they turn to reputable third 

parties, and creditors should not be penalized for providing additional choices to the consumer. 

The draft guidance even notes that such a responsibility lies with creditors, who must exercise 

“due diligence in determining the reputation of the business.” Consumers rely on their creditors 

for this vital information and may not otherwise know the many payment options available to 

them. Requiring creditors to absorb the processing fees simply because the creditor provided the 

consumer with the name of a reputable third-party processor or assisted the consumer in making 

the payment could harm consumers, as creditors, risking penalty by providing such information, 

may not provide the information at all. This would mean, where a consumer is late in making a 

payment, creditors would have to advise consumers that they cannot recommend third-party 

payment processors that can process an expedited payment or assist consumers in making that 

payment. 

 

Who is the party charging the processing fee? 

 

The draft guidance and the interpretation fail to distinguish between cases in which the creditor 

retains a portion of the processing fee and those cases in which the third-party processor receives 

the entirety of the fee. This is particularly problematic when the third-party processor collects the 

fee directly from the consumer without going through the creditor, as is the case when the 

consumer elects to use an independent third party to make the payment. Holding creditors 

accountable for fees collected entirely by a third-party processor freely chosen by the consumer 

unfairly penalizes creditors for fees over which they have no control.  

 

When the Department considers factors that should be considered in determining whether the fee 

violated the Consumer Protection Code, the Department should not prohibit payment methods 

simply because the customer paid a fee for the payment method. Creditors should be allowed to 

recommend alternative payment options, including those through third-party processors that may 

charge a fee when receiving a payment in that manner. Creditors should also be able to facilitate 

payments through third parties for the convenience of their consumers. Any fees paid solely to 

third-party processors should not be attributed to the creditor.  

 

Thank you in advance for your consideration. We appreciate the opportunity to work with the 

Department throughout the process. If you have any questions or would like to discuss this 

further, please do not hesitate to contact me at 952-922-6500 or dfagre@afsamail.org. 

 

Sincerely, 

 
Danielle Fagre Arlowe  

Senior Vice President, State Government Affairs  

American Financial Services Association  

919 Eighteenth Street, NW, Suite 300  

Washington, DC 20006-5517 


